Rätt logistiklösning skapar förutsättningar för tillväxt

För att företag ska kunna fokusera på kärnverksamheten kan en extern logistikpartner vara bästa lösningen. Det är viktigt att välja rätt partner! Gör en bakgrundskontroll och välj den som har erfarenhet av din bransch och dina produkter, en som du kan växa tillsammans med på lång sikt.

Det gäller att hitta en logistikpartner som passar ens verksamhet. Många går bara på vad som upplevs billigt men detta är inte alltid prisvärt. En bra logistikpartner ger sina kunder ett konkurrensmedel genom utveckling, kompetens och erfarenhet som skapar mer affärer. Vidare är det viktigt att göra en kreditkontroll och försäkra sig om att logistikföretaget har kapital för att driva verksamheten även under en lågkonjunktur samt kunna ta investeringar för att vara effektiva, säger Johan Lindahl, vd,

OnePartnerGroup Logistics. Det är också viktigt att se till det egna bolaget och vad man behöver för att växa långsiktigt. En bra partner kan växa tillsammans med företaget och dessutom förbättra förutsättningarna för tillväxten.

Ett effektivt logistikflöde

Något som många behöver hjälp med i början är att skapa rätt strukturer för ett effektivt logistikflöde. Alla produkter behöver märkas på ett logiskt sätt och de olika systemen behöver prata med varandra, på så vis skapar man ett effektivt flöde vilket ger konkurrensfördelar. En bra logistikpartner kan hjälpa till med upprättandet av ett sådant flöde vilket ger en hög kvalitet och blir billigare i längden. Kompletterande tjänster som ger kunden en helhetslösning är ett plus, behoven kan ändras och det kan vara bra att kunna lägga till fler tjänster när det behövs.

– Vi har utgått från kundbehovet när vi skapat våra tjänster. För handeln har vi, förutom en bra logistiklösning, till exempel en fotostudio för fotografering av varor som kommer in till lagret, en kundtjänstfunktionoch vi kan hjälpa till med kundens marknadsföring via koncernens reklambyrå.

En framtidssäker lösning

OnePartnerGroup är även ett bemanningsföretag vilket är ett riktigt bra stöd i handelns säsongvariationer. Alla vill inte alltid ha allt men om man väljer oss har man en framtidssäker lösning om behovet ändras, säger Johan Lindahl.

Idag har OnePartnerGroup Logistics lager Göteborg, Kungsbacka, Jönköping och Nässjö men tittar på flera orter bland annat i Mälardalen och i södra Sverige för att vara Sveriges lokalaste logistikpartner. Det kan vara svårt att släppa kontrollen och outsourca hanteringen av sina varor men med lokala lager och kontor kan det kännas tryggare.

Stark utveckling

– Det sitter i vårat DNA att vara lokala, vi har ca 40 lokalkontor och vill även ha en lokal profil för våra lager. Att vi finns nära våra kunder ger kunden en trygghet vid en outsourcing och, säger Johan Lindahl.

Ett företag som valt OnePartnerGroup Logistics som logistikpartner är Best of Brands. De nyttjar en stor del av erbjudandet. Från början drev de logistiken själva men tog ett beslut att bli bättre e-handlare för att komplettera butikshandeln.

– Vi lagrar deras varor, hanterar orderplock B2C och B2B, distribution, returhantering och fotar varor. De nyttjar även vårt systerbolag reklambyrån Oas för sin marknadsföring, säger Johan Lindahl.

Omställningen för Best of Brands har precis börjat landa och resultaten har börjat synas. Deras e-handel har utvecklats starkt på sistone och genom att lägga ut lager- och logistikverksamheten skapas bra förutsättningar för fortsatt utveckling.

Positiva effekter

– Logistik är en nyckelfråga till att lyckas med sin e-handel och då har vi valt att låta de som är riktigt duktiga på just logistik hantera det. Lagerflytten från Stockholm gjordes nu i januari och övergår just nu från projektfas till drift och vi börjar se positiva effekter i kundupplevelsen, bättre tillgänglighet och snabbare leveranser, säger Henrik Hultman, vd Best of Brands.